DOGescape

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet vastauksia kysymyksiin, joita meiltä useimmin kysytään.

Mitä DOGescape on?

DOGescape on hajutyöskentelyä harrastavan koirakon tosielämän hajutyökokemus ja kutkuttavan jännittävä pakopelihaaste.

Periaatteessa DOGescape on kuin tuttu roomescape -peli, mutta pelin etenemisen kannalta ratkaisevat vihjeet löytyvät koiran hajuaistia hyödyntämällä. Tiimin yhden jäsenen on siis syytä keskittyä koiran hajutyöskentelyn ohjaamiseen. Koiran löytämien vihjeiden avulla tiimin muut jäsenet pääsevät ratkaisemaan pelin loogista päättelykykyä vaativia tehtäviä.

Millainen on sopiva joukkueen kokoonpano?

Tiimissänne tulee olla koira ja sen ohjaaja. Lisäksi tiimiin mahtuu tilasta riippuen 1-3 ihmistä, joiden tehtävänä on koota koiran löytämien vihjeiden pohjalta arvoituksen palaset yhteen. Maksimihenkilömäärä ilmoitetaan aina kunkin pelin kohdalla erikseen.

Millaisia eläinkoulutuksellisia periaatteita pelissä tulee noudattaa?

DOGescape ja sen yhteistyöyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen Eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä. Odotamme pelissä ja pelialueella tätä myös asiakkailtamme. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjaaja käsittelee koiraa rauhallisesti, lajille sopivalla tavalla ja niin, että se on turvallista sekä eläimelle että ihmisille.

Meillä ihmiset ja koirat ovat tasavertaisia, joten odotamme kaikilta pelaajilta kunnioittavaa käytöstä toisiaan kohtaan.

Mitä koirakon pitää osata?

DOGescape on tarkoitettu koirakoille, jotka hallitsevat hajutyöskentelyn perusteet. Pelissä vaaditaan ainakin huoneisto- ja laatikkoetsinnän sekä ilmaisun taitoja.

  • Hajuina käytetään joko nosework-lajista tuttua eukalyptus-hydrolaattia tai Kong-lelun palasia. Valitse teille sopiva haju varauksen yhteydessä. Namipiiloja emme tee.
  • Hajulähteet on piilotettu joko kalusteisiin tai erilaisiin säiliöihin ja purkkeihin.
  • Koska tiimissänne on myös aivopähkinöiden kimpussa työskenteleviä jäseniä, jotka rupattelevat ja liikkuvat samassa tilassa, on koiralla oltava hieman kokemusta myös erilaisten häiriöiden alaisuudessa työskentelystä.
  • Koiran ilmaisun tulee olla sellainen, ettei se hajota tai vahingoita pelialueen kalusteita tai rekvisiittaa.

Mikäli DOGescape kiinnostaa, mutta teillä ei vielä ole juurikaan hajutyöskentelykokemusta, suosittelemme ensin esimerkiksi hajuerottelu- tai nosework-kurssien suorittamista.

Mikä on pelaajien ikäraja?

Pelimme eivät ole liian jännittäviä tai pelottavia pienillekään lapsille. Pienten lasten mukaan tulossa kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, jotta koiralla olisi mahdollisimman hyvä työskentelyrauha. Alle 14 vuotiaat lapset pääsevät pelaamaan vain aikuisten seurassa.

Koiralle emme aseta ikärajaa, tervetulleita ovat niin nuoret kuin seniori-ikään ehtineet karvakaverit.

Miten peliin tulisi valmistautua?
  • Varsinainen peliaika on pelistä riippuen joko tunti tai puoli tuntia. Saavuttehan kuitenkin paikalle vähintään 15 minuuttia ennen peliajan alkua, jotta ehdimme käydä läpi pelin säännöt ja ohjeet.
  • Ennen pelin alkua koiran on päästävä kunnolla tarpeilleen. Koiran ulkoiluttaminen pelialueen lähellä on mahdollista, kunhan muistatte käyttää kakkapusseja tarvittaessa. (Kakkapusseja on saatavilla pelipaikalta.)
  • Huolehdi siitä, että koiralla on hyvä työskentelyvire, se on levännyt kunnolla ja syönyt sopivasti.
  • Kaikki kuva- ja videotaltiointi on ehdottomasti kielletty. 

Lue tarkemmin varausehdoistamme.

Mitä pelin aikana tapahtuu?
  • Peli on suunniteltu niin, että tehtävien ratkaisuun tarvittavat vihjeet löytyvät koiran hajuaistia hyödyntämällä. Koirakon kannattaakin antaa työskennellä mahdollisimman rauhassa.
  • Kun ensimmäinen koiran löytämä vihje on käytettävissä, muut pelaajat voivat ryhtyä ratkaisemaan tehtäviä sen avulla. Pikkuhiljaa koirakko löytää uusia ja taas uusia vihjeitä, jotka helpottavat muun tiimin etenemistä kohti tehtävän lopullista ratkaisua.
  • Koiran ohjaajan vastuulla on ohjata koiraa hajutyöskentelyssä ja seurata sen jaksamista. Joillekin koirakoille sopii paremmin intensiivinen ja yhtäjaksoinen työ, toisille se, että työtä tehdään pätkittäin välillä leväten tai rauhoittuen. Ette ole lukkojen takana, joten koiran voi pelin aikana viedä myös esim. ulkoilemaan tai autoon lepäämään.
  • Jos koira taukojen tai työrupeamansa aikana ei tarvitse ohjaajan jatkuvaa huomiota, voi koiran ohjaaja osallistua muun tiimin mukana aivopähkinöiden ratkaisemiseen
  • Voitte pyytää pelinrakentajaa kertomaan etukäteen hajupiilojen kokonaislukumäärän. Tämä vähentää peliaikaa 10 minuutilla.
Mitä sitten kun peli päättyy?
  • Vaikka pelaaminen on hauskaa, on se erityisesti koiralle myös rankkaa. Koiran tulisikin saada kunnolla levätä pelin jälkeen.
  • Kun karvainen kaveri on juotettu, syötetty ja peitelty petiinsä, on tiimin muilla jäsenillä oiva hetki kokoontua ruotimaan pelin tapahtumia ja suunnittelemaan uutta strategiaa seuraavaan DOGescape-peliin.